Καλώς ήρθατε στο μάθημα!

Ανακοινώσεις και νέα του μαθήματος

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες 

Καλώς ήρθατε στο mathemazimas. Οι ενότητες του μαθήματος έχουν εισαχθεί εικονικά σε εβδομάδες. 

Μπορείτε, να παρακολουθήσετε τα βιντεομαθήματα που έχουν συνολική διάρκεια λίγων λεπτών, να απαντήσετε στα quiz που αναφέρονται σε κάθε ενότητα και στο τέλος να δείτε τη συνολική εικονική βαθμολογία σας στη σελίδα Πρόοδος. 

Κάτω από την ενότητα με το εικονίδιο βίντεο, έχει την ενότητα των "Quiz" και  ένα εικονίδιο με μολύβι. Αυτό σημαίνει, ότι η συγκεκριμένη ενότητα έχει ασκήσεις τύπου Quiz, οι οποίες προσμετρούν στην τελική βαθμολογία. 

Ακολουθεί η ενότητα "mini project". Στην συγκεκριμένη ενότητα θα πρέπει να ανεβάσεις ένα έργο που θα σου ζητηθεί να φτιάξεις αλλά και να αξιολογήσεις το έργο κάποιου άλλου συμμετέχοντα (peer review).


Καλή περιήγηση!
Η ομάδα Ma.The.Ma.

Συχνές Ερωτήσεις

Θα τρέχει το ScratchJr στο τάμπλετ μου;

Το ScratchJr τρέχει και σε iPads και σε Android τάμπλετ. Τρέχει επίσης σε οποιοδήποτε iPad 2 και πιο πρόσφατα, επίσης σε όλα τα iPad minis με iOS 7.0 και πιο πρόσφατες εκδόσεις. Οι νεότερες εκδόσεις του ScratchJr τρέχουν μόνο σε iOS 8+ και οποιοδήποτε Android τάμπλετ, 7 ιντσών ή μεγαλύτερο που διαθέτει Android 4.2 (JellyBeanMR1) ή ανώτερο. Το ScratchJr δεν χρειάζεται πρόσβαση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει.

Από τους δημιουργούς συνιστώνται iPads που έχουν iOS 9 και νεότερο και τάμπλετ με Android 5 (KitKat) ή νεότερο.

Υπάρχει βιβλίο για το ScratchJr;

Ναι, υπάρχει ένας Οδηγός, γραμμένος από τους δημιουργούς Professor Marina Umasch iBers από το DevTech Research Group στοTufts University και τον Mitchel Resnick από τοLifelong Kindergarten Group στο MIT Media Lab. Αυτό το βιβλίο είναι εύκολο στη χρήση και είναι χρήσιμο για γονείς και εκπαιδευτικούς, για να μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να δημιουργούν γραμμές κώδικα με το ScratchJr. Είναι βεβαίως γραμμένο στα Αγγλικά και στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα (excerptofthebook). Μπορείτε να το αγοράσετε μέσω του παρακάτω συνδέσμου: NoStarchPress.

Δουλεύει το Scratch Jr στο Chromebook ;

Τον Μάρτιο του 2016 δημιουργήθηκε έκδοση για Chromebooks. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε τοScratchJr στο Chrome Web Store. Αυτή η έκδοση προήλθε από την Android, απλά χρειάστηκε να αφαιρεθούν κάποια χαρακτηριστικά, όπως ο διαμοιρασμός, εξ΄αιτίας της διαφοράς μεταξύ Androidκαι ChromeOS. Εάν έχετε προβλήματα, μπορείτε να απευθυνθείτε στους δημιουργούς, οι οποίοι όμως δεν υπόσχονται ότι θα επιλύσουν οπωσδήποτε το πρόβλημά σας. Εάν έχετε Chromebook στο οποίο μπορείτε να κατεβάσετε Android εφαρμογές από το Playstore, οι δημιουργοί συνιστούν να προτιμήσετε αυτή την εκδοχή.

Θα υπάρξει μια διαδικτυακή εκδοχή για τοScratchJr;

Οι δημιουργοί βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια μιας τέτοιας εκδοχής.

Έχω Android tablet 4.2+, αλλά το GooglePlay μου βγάζει μήνυμα ότι η συσκευή που δεν είναι συμβατή.

Εάν το GooglePlayδεν αναγνωρίζει τη συμβατότητα της συσκευής σας, δεν θα επιτραπεί η εγκατάσταση. Αν πιστεύετε ότι η συσκευή σας έχει τις προδιαγραφές και είστε πρόθυμοι μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εκδοχή current version of ScratchJr APK. Η εκδοχή δεν παίρνει αυτόματα τις ενημερώσεις, γι'αυτό συνιστούμε να εγγραφείτε στην mailing list του ScratchJr για να παίρνετε τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Μπορώ να διαμοιράσω έργα μου σε άλλα τάμπλετ;

Εάν έχετε την εκδοχή ScratchJr1.1 ή νεότερη, μπορείτε να διαμοιράσετε έργα μέσω email ή AirDrop (iPads). Για την διαμοίραση έργου, αφού ανοίξουμε το έργο, πατάμε την κίτρινη πάνω δεξιά γωνία .

Γιατί δεν μπορώ να ηχογραφήσω ήχο ή να βγάλω φωτογραφία;

Εάν τοScratchJr δεν μπορεί να ηχογραφήσει ήχο ή να βγάλει φωτογραφία με την κάμερα, μπορεί να μην έχετε επιτρέψει χρήση του μικροφώνου και της κάμερας, όταν κατεβάσατε την εφαρμογή. Αυτό μπορεί να διορθωθεί, αν στη συσκευή σας πάτε στο Settings>Privacy>Camera. Αν η επιλογή ScratchJr είναι κλειστή, ανοίξτε την. Κάντε το ίδιο για το μικρόφωνο,από το Settings>Privacy>Microphone.

Θα μεταφραστεί το ScratchJr και σε άλλες γλώσσες;

Η εκδοχήScratchJr 1.2.2+ (που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2016) υποστηρίζει έξι γλώσσες, συν την Αγγλική και οι δημιουργοί ελπίζουν να περιλάβουν μετάφραση και σε άλλες γλώσσες στο μέλλον. Εάν ενδιαφέρεστε να μεταφράσετε εθελοντικά, συμπληρώστε την φόρμα που υπάρχει στον σύνδεσμο translator application form και θα λάβετε απάντηση με περισσότερες λεπτομέρειες

Πού αποθηκεύει το ScratchJr τα έργα μου;

Το ScratchJr αποθηκεύει δεδομένα σε μια εσωτερική βάση δεδομένων που βρίσκετε στη νσυσκευή που χρησιμοποιείτε. Το ScratchJr δεν είναι δυνατόν ακόμα να λειτουργήσει με διαμοιρασμένη εγκατάσταση, έτσι όλοι οι χρήστες μιας συσκευής μοιράζονται την ίδια βάση αποθηκευμένων έργων. 

Τελευταία ενημέρωση, Οκτώβριος, 2018